Rozwiąż równania
trolololo:
6 − x = 2|x + 3|
|x − 1| + |2x − 2| = 4
5 lis 19:51
J :
1) ⇔ 6 − x = 2(x +3) i x ≥ − 3 lub 6 − x = −2x − 6 i x < − 3
5 lis 19:56
trolololo: dziękuję bardzo <3 a może jakaś dobra duszyczka wie jak mam policzyć drugi przykład?
5 lis 20:14
pigor: ...,
2)
|x−1|+|2x−2|=4 ⇔ |x−1|+2|x−1|=4 ⇔ 3|x−1|=4 ⇔
⇔ 3(x−1)= −4 v 3(x−1)= 4 ⇔
3x= −1 v 3x= 7 ⇔
x∊{−13, 73}
5 lis 20:16
J :
...widzisz... są dobre duszyczki na forum...
5 lis 20:17
trolololo: dziękuje bardzo dobrym duszyczkom <3
5 lis 20:48
astrolog: ja tez jestem dobra duszyczka
5 lis 20:51
Jolanta: x∊(−∞,1)
zmiana znaków jeżeli wychodzi wartosc ujemna
−x+1−2x+2=4
x∊<1,∞)
x−1+2x−2=4
5 lis 20:59