wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt
slawek: A={2;4}
B={5;13}
5 lis 19:48
J :
| | 13 − 4 | |
y − 4 = |
| (x − 2) |
| | 5 −2 | |
5 lis 19:49
Jolanta: wzór y=ax+b pierwszy w nawiasie zawsze jest x drugi y
podstaw i rozwiaz układ równan
5 lis 19:50
J :
...po co...? .... masz gotowy wzór i przekształć go do postaci : y = ax + b
5 lis 19:58
Jolanta: jeśli pyta o takie proste rzeczy zakładam ,ze dopiero poznaje funkcję liniową i nie zna jeszcze
tego wzoru
5 lis 20:02
Krystek:
4=2x+b
13=5x+b
___________
5 lis 20:09
Jolanta:
4=2a+b / (−1)
13=5a+b
−4=−2a−b
13=5a+b
9=3a
a=3
4=2*3+b
4−6=b
b=−2
y=3x−2
5 lis 20:44