Procenty
Niewiem: Długość jednego boku pewnego prostokąta zwiększono o 20 % a drugiego zmniejszono o 20 %. O ile
procent zmieni się pole tego prostokąta ?
Podobno o 4 % ale dlaczego i po kolej jak ktoś by mógł
5 lis 19:37
5 lis 19:40
pigor: ...., niech
P=ab − dane pole prostokąta, to
jego pole po zmianach procentowych wymiarów a, b :
P1=120%a*80%b= 12*8%*100% ab= 96%ab= 96%P=
P−
4%P ,
odp. pole prostokąta
zmniejszyło się o 4% danego pola . ...
5 lis 19:48
pigor: ... a ja widzę na tym youtubie, że tylko ta Pani przyciągnęła
na 30 sekund moją uwagę, bo jak widzę z procentami stanęliśmy na
podejściu sprzed 100lat, a nawet te unijne pieniądze nie zmieniły tego
(tu w błoto) no i nic dziwnego, że ciągle mało kto "ogarnia" te procenty
jak widzi taki kretyński zapis prostego problemu .
5 lis 20:08
Eta:
1,2a*0,8b=0,96ab pole zmniejszyło się o 4%
5 lis 23:14
pigor: ..., no właśnie ...

czekałem na to ...
5 lis 23:43
Metis:
5 lis 23:49