Oblicz granice ciagow o wyrazie ogolnym
Marcin: lim 5*2n +7*3n/11*22n + 13*3n
n⇒∞
Prosze o pomoc jak najszybciej, z gory dzieki
5 lis 19:30
Janek191:
| | 5*2n + 7*3n | | 5*2n + 7*3n | |
an = |
| = |
| = |
| | 11*22n + 13*3n | | 11*4n + 13*3n | |
więc
| | 5*0 + 7*0 | | 0 | |
lim an = |
| = |
| = 0 |
| | 11 + 13*0 | | 11 | |
n →
∞
5 lis 21:43
Marcin: ok dzieki, jeszcze jeden przyklad:
lim √4n+3 −2√n
n→∞
6 lis 18:13
Marcin: .
8 lis 20:11
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Zastosuj wzór a − b = |
| |
| | a + b | |
a =
√4n + 3 b = 2
√n
9 lis 08:13
Marcin: no tyle zrobilem sam, tylko nei wiem co dalej zrobic?
9 lis 10:46
Janek191:
| | 4 n + 3 − 4n | | 3 | |
an = |
| = |
| |
| | √4n + 3 + 2√n | | √4 n + 3 + 2√n | |
więc
lim a
n = 0 , bo mianownik → +
∞
n→
∞
9 lis 16:07