logarytmy poziom rozszerzony proszę o pomoc
paula: log2(1−x) = −2
log√3 (2−x) + log√3 (2+x) =2
5 lis 19:22
J :
Założenia: 2 −x > 0 i 2 + x > 0
⇔ (2−x)(2+x) = 3 ...
5 lis 19:26
paula: pomożesz mi w tym ?
5 lis 19:27
J :
..będę za 15 minut ... to Ci napiszę...
5 lis 19:29
paula: ok

dzięki
5 lis 19:31
J :
Załozenia: x > − 2 i x < 2 ⇔ x ∊ [−2,2]
korzystamy z tw. logab + logac = loga(b*c)
⇔ log√3[(2 − x)(x+2)] = 2log√3√3 ⇔ log ... = log...(√3)2 ⇔
(2−x)(2 +x) = 3 ⇔ 4 − x2 = 3 ⇔ x2 = 1 ⇔ x = 1 lub x = −1
5 lis 19:45
paula: a ten pierwszy przykład umiesz ?
5 lis 19:53
J :
1) log
2(1 − x) =− 2
Załozenie: x < 1
| | 1 | | 1 | | 3 | |
⇔ log2(1−x) = log22−2 ⇔ 1 − x = |
| ⇔ x = 1 − |
| = |
| .. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 lis 19:54