utworzyć złożenia funkcji oraz wyznaczyć zbiór.
jutro kolos helo :/: Niech f:R2→R2 g:R2→R będą funkcjami zdefiniowanymi wzorami f(x,y)=(x+y, x−2y+3) oraz g(x,y)=
x−y. Proszę utworzyć złożenia funkcji h= g◯f, a następnie wyznaczyć zbiór h−1(<1,3>).
Potrafię składać funcje tylko za nic nie rozumiem tego f(x,y).
5 lis 19:14
PW: Jest to funkcja f, której argumentami są pary (x,y) i wartościami też pary, określone wzorem
(x+y, x−2y+3).
Przykład:
f(3, 5) = (3+5, 3−2·5+3),
czyli
f(3, 5) = (8, − 4).
Funkcja g jest też określona na zbiorze par, ale każda jej wartość jest liczbą:
g(7, 5) = 7−5,
czyli
g(7, 5) = 2.
Wobec tego złożenie g•f jest możliwe (a złożenie f•g nie jest możliwe).
5 lis 19:29
jutro kolos helo :/: To tworząc złożenie, za "x" podstawiam x,x , a za "y" y, −2y? Całkiem nie rozumiem tego, co mi
karzą zrobić w tym zadaniu
5 lis 19:49
Gray: (g o f)(x,y) = g(f(x,y)) = g(x+y, x−2y+3) = (x+y) − (x−2y+3) = 3y −3
Jeżeli chodzi o h
−1([1,3]) = {(x,y): h(x,y) ∊[1,3]}
Ponieważ h(x,y) = 3y−3, zatem h(x,y) ∊[1,3] ⇔ 1≤3y−3≤3
Odpowiedź:
h
−1([1,3]) = [4/3, 2] x R
5 lis 21:07
jutro kolos helo :/: Ok już mam, ale dlaczego h−1=h,
jeśli h=3y−3 to h−1 = 3y−3 również?
5 lis 21:56
Gray: h−1 to nie jest funkcja odwrotna do h (taka nie istnieje), tylko przeciwobraz.
Z definicji przeciwobrazu f−1(A) = {x: f(x)∊A}.
6 lis 07:13