sin(3x − 2) = 1/4
qba: Witam
Mam problem z tym zadaniem, Oto polecenie:
Proszę znaleźć wszystkie rozwiązania równania sin(3x − 2) =
14
Pozdrawiam i proszę o pomoc
5 lis 18:54
Gray: | | 1 | |
Niech |
| = sin α, dla pewnego α∊(0,π/2) − istnieje dokładnie jedno takie α − sprawa jasna |
| | 4 | |

Wówczas:
sin(3x−2) = sinα ⇔ 3x−2 = α + 2kπ lub 3x−2 = −α + 2kπ, k∊Z.
Stąd
| | 2+ α + 2kπ | | 2−α + 2kπ | |
x= |
| lub x= |
| , k∊Z |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Podstawiając za α=arcsin |
| masz odpowiedź: |
| | 4 | |
| | 2+ arcsin(1/4) + 2kπ | | 2−arcsin(1/4) + 2kπ | |
x= |
| lub x= |
| , k∊Z |
| | 3 | | 3 | |
5 lis 19:08
qba: Wielkie dzięki.
Tak szybkiej odpowiedzi się nie spodziewałem
5 lis 19:09
qba: Zacząłem się zastawiać czy nie ma tu błędu.
Czy nie powinno być 3x−2 = α + 2kπ lub 3x−2 = π−α + 2kπ, k∊Z.
6 lis 18:47
qba: Znajdzie ktoś kto zaprzeczy lub potwierdzi?
Podam prosty przykład dla sinα=1/2 α=π/6 + 2kπ lub α=π−π/6 + 2kπ.
czy więc i tu nie powinno tak być?
6 lis 19:10