Mnożenie logarytmów
Adam: Cześć,
mam mały problem z mnożeniem logarytmów, bo nie wiem jak ugryźć 1 przykład, a z resztą pewnie
sobie jakoś poradzę

log
153*log
37*log
7625
Wydaję mi się, że powinienem dwa razy użyć wzoru
log
ab*log
bc=log
ac
pierwszy raz do dwóch pierwszych logarytmów, a później jako wynik z pozostałym 3 logarytmem
Z góry dziękuję za pomoc
5 lis 18:51
Jolanta: jaka jest podstawa w tym pierwszym log
5 lis 18:56
Adam: Podstawa jest 15 − jakoś mało czytelne jest, ale chodzi o jedną piątą
5 lis 18:56
pigor: .., lub tak :
| | 1 | | 1 | |
log 13 3 *log 3 7 *log 7 625= |
| * |
| *log7252 = |
| | log 33−1 | | log 73 | |
| | log75 | |
= −1*4 |
| = −4 log 35 ... mało ciekawy wynik .  |
| | log73 | |
5 lis 19:06
Jolanta: −4 mi wyszło
5 lis 19:11
Adam: Jolanta, mógłbym wiedzieć jak Ci tak wyszło?
5 lis 19:18
Jolanta: robiłam tak jak napisałes
5 lis 19:21
Adam: Mogłabyś jakoś wrzucić sposób rozwiązania? Chociaż tej pierwszej części?
5 lis 19:23
Jolanta: log1/53*log37=log1/57
log1/57*log7625=l0g1/5625
5 lis 19:23
Jolanta: 5
−x=5
4
−x=4
x=−4
5 lis 19:25
Adam: Dziękuję, a mogę zapisać to jako
| log3 | | log7 | |
| * |
| *log7{625} |
| log5 | | log3 | |
5 lis 19:36