Ile jest wszystkich liczb
jankiel: Ile jest wszystkich liczb
a)w których zapisie występują tylko cyfry 0 i 1 i które mają co najwyżej 5 cyfr.
Odpowiedź: 25−1=31
b)w których zapisie występują tylko cyfry 0, 1 i 2 i które mają co najwyżej 4 cyfry
Odpowiedź: 34=81
jakim cudem?
5 lis 18:47
qba: Jesteś pewien odpowiedzi?
Podpunkt a) bym rozwiązał tak: 1*2*2*2*2
Bo na pierwszym miejscu może stać tylko 1, a potem 1 lub 2
czyli 24
Podpunkt b)
2*3*3*3
33 * 2
5 lis 19:04
jankiel: Tak, dokładnie tak jest w odpowiedziach. Sprawdzałem kilka razy.
5 lis 19:05
qba: Więcej chyba nie pomogę.
Może ja również coś źle robię, ale z tego co pamiętam to tak się zliczało przypadki. Musisz
odrzucić za każdym razem wszystkie przypadki z 0 na pierwszym miejscu bo nie ma takiej liczby
5 lis 19:07
jankiel: z jednej strony tak, z drugiej jest "co najwyżej"
5 lis 19:13
Mila:
b)
jednocyfrowe 3 liczby − {0,1,2}
dwucyfrowe: {11,10,12,20,21,22}
1X
2X
2*3=6
trzycyfrowe:
1XX−
2XX−
2*3*3=18
czterocyfrowe:
1xxx
2xxx
2*3*3*3=2*27=54
3+6+18+54=81
6 lis 23:01