Rozwiąż równanie
123: Rozwiąż równanie macierzowe:
1 2 *X= 5 6
3 4 7 8
5 lis 18:33
Gray:
A = 1 2
3 4
B = 5 6
7 8
Macierz A posiada macierz odwrotną (bo det(A)≠0). Zatem X=A
−1B.
Metoda najgorsza z najgorszych, ale dla macierz 2x2 ujdzie

Pozostaje wyznaczyć A
−1.
5 lis 18:48
123: Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Co zrobić, jeśli mamy np. taki przykład?:
1 2 *X*5 6 =9 10
3 4 7 8 11 12
5 lis 19:28
Gray: Zapisując to w postaci macierzowej:
AXB=C.
U Ciebie A i B są nieosobliwe, więc
X=A−1CB−1 − mnożysz przez odwrotności (z odpowiedniej strony!)
5 lis 20:50
123: Jeszcze raz dzięki

.
5 lis 21:54