kat miedzy prosta a płaszczyzna
asia: 1.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 cm i tworzy z podstawą
kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitego tego graniastosłupa.
2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4√3 cm, a kąt między
wysokością ściany bocznej a podstawą ma miarę 30 stopni . Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego ostrosłupa.
Proszę o wyjaśnienie, bo nie mogę tego zrozumieć
5 lis 17:58
asia:
5 lis 18:50
TheSensei: 1.
Przekątna to 10 cm
więc, z zależności
10= 2x
x=5 −> to nasza wysokość
5
√3 −> to nasza przekątna podstawy
5
√3= a
√2
Także Pc= 2Pp + Pb
| | 5√6 | | 50√6 | |
Pb= 4* ( |
| * 5) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 19:41