Rozwiąż równanie
Ola:
|0,5 x2 +3x+8|=0,5 x2+3x+8
5 lis 17:42
TheSensei: Założenia:
1. |0,5x2 +3x+8| >= 0
2. |0,5x2 +3x+8| < 0
Gdy, 1. to:
0,5 x2 +3x+8=0,5 x2+3x+8
0=0 −−−− nieskończenie wiele rozwiązań dla
Gdy 2 to opuszczamy wartość bezwzględną ze zmienionymi znakami..
−0,5 x2 −3x−8|=0,5 x2+3x+8
x2+6x+16=0
Jedziemy z deltą i dostajemy wyniki
5 lis 18:02
pigor: ..., warto zauwazyć, ze
|0,5x2+3x+8|= 0,5x2+3x+8 i Δ=3
2−4*0.5*8= 9−16<0 i 0,5>0 ⇒
⇒ 0,5x
2+3x+8 >0 ∀x∊R ⇒
x∊R − szukane
rozwiązanie równania
5 lis 18:30