Oblicz:
ONA :): Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a ma objętość V. Oblicz jego
pole powierzchni bocznej oraz tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy. Bez żadnych danych, tego nie lubię

Kto pomoże

5 lis 17:39
TheSensei: Graniastosłup prawidłowy trójkątny, czyli w podstawie ma trójkąt równoboczny o krawędzi a.
V= Pp * H
Pole boczne = 3* (a*H)
tg=
Ha
Najlepiej narysuj i z rysunku wszystko odczytasz
5 lis 18:12
ONA :): ok
5 lis 19:51
ONA :): czy tangens to na pewno a/H skoro jest mowa o przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy
5 lis 19:56
dero2005:

tak, na pewno
5 lis 20:06
ONA :): rysowałam trochę inaczej ale teraz nie mam wątpliwości. dziękuje
5 lis 20:28