matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność kwadratowa
rick:
−4x
2
+12x>=3|2x−3|−1
5 lis 17:31
M:
20 wrz 06:04
M:
17 wrz 07:57
P i P :
3
2x−3=0 2x=3 x=
2
3
Dla x∊(−
∞
)
2
−4x
2
+12x≥3(3−2x)−1 −4x
2
+12x≥8−6x −4x
2
+18x−8≥0 4x
2
−18x+8≤0 Δ=196
18−14
1
x
1
=
=
8
2
18+14
x
2
=
=4
8
1
3
x∊[
,
)
2
2
3
Dla x∊[
,
∞
)
2
−4x
2
+12x≥3(2x−3)−1 −4x
2
+12x≥6x−10 −4x
2
+6x+10≥0 4x
2
−6x−10≤0 Δ=196
6−14
x
1
=
=−1
8
6+14
20
5
x
2
=
=
=
8
8
2
3
5
x∊[
,
]
2
2
1
5
Odp. x∊[
,
]
2
2
17 wrz 08:32