Funkcja kwadratowa.
Anika: Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartości dodatnie, dla x ∊(0,4) i osiąga największą wartość y=3
dla x=2. Naszkicuj wykres tej funkcji i napisz jej wzór w postaci kanonicznej, iloczynowej i
ogólnej.
5 lis 17:28
Anika: Proszę o pomoc !
5 lis 17:32
Metis: Co proponujesz?
5 lis 17:45
Anika: Mam x1=0 i x2=4 tak?
5 lis 17:54
Metis: Dobrze

A co możesz wywnioskować z informacji że funkcja ta osiąga największą wartość ?
5 lis 17:59
Anika: Ze jest zamknięta?
5 lis 18:01
Anika: P = (2,3)
5 lis 18:01
Metis: Co powiesz o skierowaniu ramion paraboli ?
5 lis 18:07
Anika: Skierowane w górę?
5 lis 18:10
Metis: KAŻDA funkcja kwadratowa określona w zbiorze liczb rzeczywistych :
Przyjmuje największa wartość yw jeśli a<0 − wówczas nie ma wartości najmniejszej
Przyjmuje najmniejszą wartość yw jeśli a>0 wówczas nie ma wartości największej
Zatem...
5 lis 18:13
Metis: A no i najważniejsze :
...w zbiorze liczb rzeczywistych gdzie a≠0
5 lis 18:14
Metis: Miejsca zerowe: x1=0 v x2=4
Wierzchołek: p=2, q=3
Ramiona skierowane w dół.
x=2
y=3
5 lis 18:32