matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trapezu
Narnia :
Oblicz pole trapezu ABCD o podstawach AB i CD, jeśli AB = 27, BC=20, CD = 6, AD = 13
5 lis 16:33
M:
20 wrz 06:04
mat3:
P=198
20 wrz 11:52
Mila:
|AE|=21 ED||BC 1) P
ΔAED
:
13+21+20
p=
=27
2
P
ΔAED
=
√
27*(27−13)*(27−21)*(27−20)
=
√
27*14*6*7
=126 2)
21*h
126=
2
h=12 P
ABCD
=126+12*6=198
20 wrz 14:40
Eta:
Z tw. cosinusów w ΔAED
13
2
+21
2
−20
2
5
cosα=
=
2*13*21
13
to w ΔAFD
5
x
cosα=
=
⇒ x= 5 to h= 12
13
13
27+6
P=
*12=198
2
20 wrz 20:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick