jerey: narysowac zbiory liczb zespolonych spełniająchych podane warunki:
tam ma byc arg(− sprzężenie z)
5 lis 16:31
MQ: Arg(−z*)=Arg(−1
*z*)=Arg(−1)+Arg(z*)=π−Arg(z)
czyli
| | π | | π | | π | | π | |
Arg(−z*)≥ |
| ⇔ 2π≥π−Arg(z)≥ |
| ⇔ π≥−Arg(z)≥− |
| ⇔ |
| ≥Arg(z)≥−π |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli inaczej:
| | π | |
|
| ≥Arg(z)≥0 lub 2π≥Arg(z)≥π |
| | 2 | |
5 lis 17:29
jerey: dzięki
5 lis 20:39
jerey: nie rozumiem tylko przejscia arg(−1)+arg(z−)=π−arg(z)
w notatkach mam zapisane arg(−1)=π ok
w ksiązce z twierdzeniami mam zapisane:
Fakt 1.3.9 Niech z≠0 bedzie dowolną liczbą zespoloną. Wtedy:
arg(z−)=2π − arg(z)
5 lis 20:54
jerey: ktos tu zajrzy jeszcze?
5 lis 21:27
MQ: Arg(z*)=2π−Arg(z) lub też Arg(z*)=−Arg(z)
to to samo
5 lis 22:08
MQ: Możesz zresztą spróbować z wersją Arg(z*)=2π−Arg(z) − dostaniesz w sumie ten sam wynik.
5 lis 22:10
jerey: przepraszam za nadgorliwosc, ale nie skoncze póki nie zrozumiem.
licze:
arg(−z*)⇔arg(−1*z*)⇔arg(−1)+arg(z*)
π+arg(z*)
ponieważ: 0≤arg(z)<2π
dostaję coś takiego
5 lis 22:53
5 lis 22:56
MQ: Sorry, źle napisałem:
| | 5 | | π | |
π<arg(z)≤ |
| π oznacza, że jedziesz od π do 2π+ |
| , czyli w konsekwencji: |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5 | |
π<arg(z)≤2π lub 0 (2π) ≤arg(z)≤ |
| ( |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
teraz rozumiesz?
5 lis 23:01
jerey: tak, dziekuje
5 lis 23:10