matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamość trygonometryczna
telefonik:
Wskaż tożsamość trygonometryczna A) (1 + cos x)(1 − cos x) = sin
2
x
1
B)
− cosx = sin x * tgx
cosx
5 lis 15:43
J :
1 − cos
2
x
sin
x
sinx
B) L =
=
= sinx*
= sinx* tgx = P
cosx
cosx
cosx
5 lis 15:46
pawel95:
1
− cos
2
= sin
2
1
2
= sin
2
+ cos
2
= 1 1 = 1
1 − cos
2
x
sinx
b)
= sin x *
cos x
cos
sin
2
x
sin
2
x
=
cosx
cosx
5 lis 15:47