matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CAŁKA
szaki:
proszę o pomoc w rozwiązaniu ∫arcsinx dx metodą o całkowaniu przez części.
5 lis 15:34
J :
1
u =arcsinx u' =
√
1−x
2
v' = 1 v = x
f'(x)
...potem skorzystaj ze wzoru: ∫
=
√
f(x)
+ C ..
2
√
f(x)
...wynik: xarcsinx +
√
1−x
2
+ C
5 lis 15:38