Wielomian o pierwiastkach tworzących ciąg arytmetyczny
Colinovsky: Dany jest wielomian w(x)=x3+bx2+cx+d. Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
arytmetyczny o róznicy 4. Wartość wielomianu w punkcie (6) jest równa (−15) Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu. Macie pomysł jak zapisać te trzy pierwiastki tworzące podany ciąg
arytmetyczny?
5 lis 15:23
ICSP: x1 = a1 − 4
x2 = a1
x3 = a1 + 4
5 lis 15:29
Colinovsky: Jeśli zapiszę ten wielomian w taki sposób, to brakuje wyrazu wolnego...
5 lis 15:38
===:
nic nie brakuje −

...prócz myślenia ...
5 lis 15:39
Colinovsky: Jeśli zapiszę x(x−4)(x+4) to brakuje wyrazu wolnego d, no chyba, że d jest równe zero, ale
raczej nie można tak zakładać od samego początku, jeśli się mylę to poprawcie, gdybym umiał to
zrobić to przecież bym nie pytał, logiczne, że nie umiem wpaść na rozwiązanie.
5 lis 15:43
ICSP: w(x) = (x − a1 + 4)(x − a1)(x − a1 − 4)
w(6) = −15
5 lis 15:44
Colinovsky: No i dziękuję.
5 lis 15:49