Funkcja kwadratowa - wierzchołki
Lks: Wierzchołkiem paraboli, która jest wykresem funkcji y=2x2 +bx+c jest punkt W=(3,4) znajdz b i
c.
15 lis 14:52
Karolcia721: no to p=3 więc ze wzoru na p obliczasz b (chyba wiesz jaki jest wzór)
czyli b= −12
c obliczasz podstawiając do wzoru funkcji współrzędne punktu W oraz b i wychodzi ze c=22
15 lis 15:08
Karolcia721: no to p=3 więc ze wzoru na p obliczasz b (chyba wiesz jaki jest wzór)
czyli b= −12
c obliczasz podstawiając do wzoru funkcji współrzędne punktu W oraz b i wychodzi ze c=22
15 lis 15:09
Karolcia721: no to p=3 więc ze wzoru na p obliczasz b (chyba wiesz jaki jest wzór)
czyli b= −12
c obliczasz podstawiając do wzoru funkcji współrzędne punktu W oraz b i wychodzi ze c=22
15 lis 15:09
Karolcia721: sory ze tak duzo razy ale komp mi sie zacina:0
15 lis 15:11
Marzena: Dziękuje Karolcia
15 lis 15:14
Marzena: Ale mi c=4 jak podstawiłam ;>
15 lis 15:19
Bogdan:
y = 2x2 + bx + c, W=(3,4)
Postać kanoniczna: y = 2(x − 3)2 + 4 ⇒ y = 2x2 − 12x + 22
Odp.: b = −12, c = 22
15 lis 15:24
Marzena: Tym sposobem też robiłam, przepraszam błąd w obliczeniach, dziękuje
15 lis 15:28