ściśle rosnąca i malejąca
Cami: Pokazać, że funkcja f(x)=x+1/x, x różne od 0 jest ściśle rosnąca na przedziale [1, niesk.) oraz
ściśle malejąca na przedziale (0,1].
Bardzo proszę o proste wyjaśnienie jak to "pokazać"
5 lis 15:19
===:
| | 1 | | 1 | |
1− |
| >0 |
| <1 ⇒ x 2>1 − i wszystko jasne −  |
| | x2 | | x2 | |
5 lis 15:50
Cami: wcale nie.....
ale.... ale jak to? skąd? dlaczego? z jakiej racji?
nie można tego jakoś rachunkami "pokazać"?
5 lis 15:53
J :
.. to przecież są rachunki ... oraz ilustracja graficzna...
5 lis 15:54
Cami: no są ok...
ale skąd się bierze f'(x)=1−1/x2?
i skąd są większości i mniejszości?
nie rozumiem.....
i skąd mam wiedzieć jak tą funkcję narysować jak nie mam programu graficznego tylko czystą
kartkę?
5 lis 15:58
J :
... to po co chodzisz do szkoły ...?
5 lis 15:59
Cami: przepraszam bardzo, że jak czegoś mi w szkole nie wytłumaczą to szukam odpowiedzi gdzie
indziej!
5 lis 16:02
ICSP: "Pokazać" − z definicji funkcji rosnącej i malejącej.
5 lis 16:06
Cami: Def.: funkcji rosnącej: x1<x2 i f(x1)<f(x2)
Def.: funkcji malejącej: x1<x2 i f(x1)>f(x2)
więc mam teraz zamiast x podstawić x1 i x2? i co dalej z tą nierównością
x1+(1/x2)<x2+(1/x2)
? oczywiście przy założeniu że x1 i x2 > 0
5 lis 16:14
ICSP: Zła definicja.
5 lis 16:15
Cami: funkcja monotoniczna
funkcję f: R→R nazywamy:
− rosnącą, jeżeli zależność x1<x2 implikuje f(x1)<f(x2) dla dowolnych x1,x2 należ do R
− malejącą, jeżeli zależność x1<x2 implikuje f(x1)>f(x2) dla dowolnych x1,x2 należ do R
− nierosnąca/ słabo rosnąca, jeżeli zależność x1<x2 implikuje f(x1)>=f(x2) dla dowolnych x1,x2
należ do R
− niemalejąca/ słabo malejąca, jeżeli zależność x1<x2 implikuje f(x1)<=f(x2) dla dowolnych
x1,x2 należ do R
5 lis 16:20
ICSP: teraz dobrze.
| | 1 | |
f(x) = x + |
| i mamy pokazać, ze w przedziale (0 ; 1] jest ona ściśle malejaca. |
| | x | |
Ustalmy teraz x
1 , x
2 takie ,że 0 < x
1 < x
2 ≤ 1
| | 1 | | 1 | |
f(x2) − f(x1) = x2 + |
| − x1 − |
| = |
| | x2 | | x1 | |
| | 1 | | 1 | |
= x2 − x1 + |
| − |
| = |
| | x2 | | x1 | |
| | x1 − x2 | |
= x2 − x1 + |
| = |
| | x1x2 | |
| | 1 | |
= (x2 − x1) * [1 − |
| ] < 0 |
| | x1x2 | |
skąd :
f(x
2) − f(x
1) < 0
f(x
1) > f(x
2)
funkcja jest malejąca
5 lis 16:29
Cami: rozumiem!

dziękuję, a czy możesz jeszcze sprawdzić czy dobrze zapisuję rosnącą?
5 lis 16:34
ICSP: Jeżeli wyrobisz się w 15 min
5 lis 16:37
Cami: 1≤x1<x2
f(x2)−f(x1)= (x2 −x1) * [1−1/(x1x2)] >0
bo (x2 −x1)>0, to aby ta funkcja była rosnąca to [1−1/(x1x2)]>0 ⇔ 1/(x1x2)<1
5 lis 16:39
ICSP: dwie pierwsze linijki dobrze.
Trzecia niepotrzebna, ewentualnie gdzieś na marginesie :
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli 1 ≤ x1 < x2 to : x2 − x1 > 0 oraz x1x2 > 1 , |
| < 1 , 1 − |
| > |
| | x1x2 | | x1x2 | |
0
5 lis 16:43
Cami: dziękuję ogromnie za to! świetnie tłumaczysz! miałabym jeszcze jedno pytanie
5 lis 16:46
ICSP: ?
5 lis 16:48
Cami: bo nie mogę zrozumieć jak powinno się liczyć surjekcje
w przypadku takiej funkcji: f(X)=(x+2, 2x+1) poprzez porównanie z zerem x+2 i 2x+1 szukając
istnienia argumentu dla wartości (0,0)
w innym gdzie jest podany przedział to się porównuję z obiema krańcowymi liczbami przedziału
co mi daje, że nie wiem jak to obliczyć:
y=(2x+1)/(x+2) dla x rożnych od −2; f: R→R
5 lis 16:51
Cami: oczywiście rozumiejąc przez surjekcję zb wartości równy przeciwdziedzinie
5 lis 16:53