funkcje
mateusz: Narysuj wykres funkcji f(x)= |x−1| + 2
proszę o wytłumaczenie
5 lis 15:17
J :
...rysujesz y = x −1 .... odbijasz z pod osi OX nad oś ... przesuwasz o 2 do góry ..
5 lis 15:18
mateusz: nie rozumiem
5 lis 15:26
5 lis 15:27
mateusz: Dzięki!
pozdrawiam
5 lis 15:31
mateusz: czyli w moim przypadku należy przesunąć y=|x| o wektor (1,−2) ?
5 lis 19:33
mateusz: *(1,2)

?
5 lis 19:34
mateusz: up
5 lis 19:47
mateusz: 2up
5 lis 20:10
Dziadek Mróz:
wykres 1 : f(x) = |x|
wykres 2 : f(x) = |x − 1|
wykres 3 : f(x) = |x − 1| + 2
5 lis 20:21
mateusz: To ja już na prawdę się pogubiłem
5 lis 20:30
mateusz: Edit: jednak rozumiem
5 lis 20:31
mateusz: Jeszcze ostatnie pytanie

czy gdybym miał takie zadanie np. na teście, to wystaczyłoby narysowanie tylko wykresu 1 i 3 z
postu Dziadka Mroza?
5 lis 20:43
mateusz : ?
5 lis 21:07
mateusz : 3up
5 lis 21:28
mateusz : Odpowie ktoś?
5 lis 21:53
kyrtap: najlepiej jak narysujesz 3 wtedy widać co robisz, jakie przekształcenia wykonujesz
5 lis 23:47