granice
Kamcio :): Witam, z granic umiem już prawie wszystko jednak mam pewne wątpliwości co do liczenia granic w
−
∞. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku na tym przykładzie ?
Mam wyznaczyć asymptoty funkcji h(x)=x−
√x2+x+1
| | 1 | |
wyznaczyłem jedną z asymptot (y=− |
| ) |
| | 2 | |
Chcę wyznaczyć drugą asymptotę, muszę w tym celu policzyć granice :
b=lim
x→−∞(x−
√x2+x+1−a*x)
Mógłby ktoś wytłumaczyć te granice krok po kroku ?
5 lis 15:03
Kamcio :): podbijam
5 lis 17:13
Kamcio :): δδδδδ
5 lis 20:47
Kamcio :): αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
5 lis 22:45
Kamcio :): αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
αβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδαβγδ
6 lis 00:29
Eta: φησϱξληη
6 lis 00:53
Kamcio :): też tak uważam, pomożecie?
6 lis 00:57
Eta:
| | (x−√x2+x+1) | | x+√x2+x+1 | |
f(x)= |
| * |
| = ........... |
| | x | | x+√x2+x+1 | |
x→
∞ limf(x) =0 ⇒a=0 , nie ma asymptoty ukośnej
6 lis 01:08
Kamcio :): | | 1 | |
jak a=0 to asymptota jest pozioma , bo dla a=0 wychodzi b=− |
| |
| | 2 | |
a co jak x→−
∞ bo z tym ciągle mam problem
6 lis 01:21