Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Oczekująca wsparcia :): Narysuj graniastosłup prawidłowy czworokątny, a następnie:
a) zaznacz w nim kat nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy,
b) oblicz sinus tego kąta mając dane: długość krawędzi podstawy 2 cm i długość wysokości 5 cm
Punkt ( a ) wiem jak zrobić, tylko nie wiem jak obliczyć długości boków tego trójkąta co
powstał w graniastosłupie

Jak będę miała boki to i sin obliczę

Pomożecie

5 lis 14:42
J :
.. to kąt między przekątną bryły i przekątną podstawy..
5 lis 14:44
Oczekująca wsparcia :): tak wiem tylko jak obliczyć przekątną podstawy
5 lis 14:45
J :
.. to przkatna kwadratu o boku 2 cm ..
5 lis 14:45
Oczekująca wsparcia :): yhy

jak ją obliczyć
5 lis 14:46
J :
d = a√2 ... gdzie: a = 2cm ..
5 lis 14:47
Oczekująca wsparcia :): czyli tylko to będzie 2√2
5 lis 14:49
Oczekująca wsparcia :): a co z przekątną bryły
5 lis 14:52
J :
x2 = 52 + (2√2)2 ... x − przekatna bryły ..
5 lis 15:15
Oczekująca wsparcia :): (2{2})2 = 4 czy (2{2})2 = 8 bo jeśli 8 to przekątna wyszła mi √33 ?
5 lis 15:18
J :
8
5 lis 15:20
Oczekująca wsparcia :): czyli sin kąta =
5√33 czyż tak

chciałabym mieć pewność
5 lis 15:23