Dzielenie wielomianów
Colinovsky: w(x)=[(x6+64)(x3+4x2+3x)(x+2)] : [(x4−16)(x2−9)(x+1)] przedstaw w postaci ułamka
nieskracalnego, czy z x6+64 możemy coś zrobić?
5 lis 14:30
Godzio:
Możemy
x6 + 64 = (x2)3 + 43 = (x2 + 4)(x2 − 4x2 + 16)
5 lis 14:32
wredulus:
(a3+b3) = ....
Gdzie a =x2
b = 22
5 lis 14:33
Colinovsky: Zgaduję, że miało tam być (x4 − 4x2 + 16) i jest on nierozkładalny?
5 lis 14:42
Godzio:
Tak
5 lis 14:43
Colinovsky: Dzięki
5 lis 14:44
Godzio:
To jeszcze się da rozłożyć:
x4 + 8x2 + 16 − 12x2 = (x2 + 4)2 − (2√3x)2 = (x2 − 2√3x + 4)(x2 + 2√3x + 4)
5 lis 14:44