trygonometria
Bartek: Funkcją sin2x powinna się zwężać czy rozwężać? a jeśli zwężać, to dlaczego?
5 lis 14:04
wredulus: Zwezac poniewaz:
Przy sinx dopiero dla x=π/2 wattosc osiagnie 1
Dla sin 2x juz przy x=π/4 wartosc bedzie 1
Bo w koncu 2*π/4 = π/2
Rozumiemy?
5 lis 14:06
J :
..zawężać .. np 2x= 180o (miejsce zerowe) wypadnie w x = 90o ..
5 lis 14:07
Bartek: Tak. Dziękować.
5 lis 14:11
PW: Ja zawsze marudzę w sprawach teoretycznych, więc niech się stanie zadość tradycji.
Nie bardzo wiadomo o co pytasz, Koledzy byli bardzo łaskawi. Nie ma takiego terminu
"funkcja zawężająca się" czy "funkcja rozwężająca się". Dla humoru można odpowiedzieć:
− Sinus to zawsze wężykiem.
Pytałeś zapewne o okresowość funkcji sin2x − czy okres zasadniczy tej funkcji jest większy, czy
też mniejszy niż 2π (i ile razy). Przy jasnym postawieniu problemu odpowiedź wydaje się być
banalna.
5 lis 16:01