kombinatoryka
roman: Piotrek z talii kart wybrał same figury, tzn po cztery asy, króle, damy, walety. Następnie
przetasował wybrane karty i wylosował kolejno trzy spośród nich: pierwszą otrzymała jego
siostra Teresa, drugą − brat Janusz, a trzecią zachował dla siebie. Zapisz symbolicznie
przestrzeń zdarzeń elementarnych i podaj liczbę tych zdarzeń elementarnych.
5 lis 13:46
daras: {x,y,z} = 3
5 lis 13:52
J :
.. pomijamy wybór 16 figur...
IΩI = 16*15*14
5 lis 13:54
J :
swoją drogą .. "po cztery asy" ... czyli co, wbrał 16 asów ...
5 lis 13:56
daras: try spośród nich a nie po trzy czyli każdy dostał po jednej karcie
a w ogóle to jest trzy po trzy para piętnaście
5 lis 13:58
roman: dzięki
5 lis 14:04
PW: Piotrek nie tyle wybrał, co odrzucił z normalnej talii 52 kart wszystkie figury (16 ich jest).
Pozostało 36 blotek, których wybiera trzy, ustawiając je w ciąg. Przestrzeń zdarzeń
elementarnych Ω składa się z wszystkich 3−elementowych wariacji (bez powtórzeń) o wartościach
w zbiorze 36−elementowym.
| | 36! | | 36! | |
|Ω| = |
| = |
| = 34·35·36. |
| | (36−3)! | | 33! | |
Ponieważ w poleceniu było "zapisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych", to
spróbujmy:
Ω = {f:{1,2,3}→{1,2,3,...,36}; f(1)≠f(2)∧f(1)≠f(3))∧f(2)≠f(3)}
5 lis 15:17
olga: Musi byc Ω=16*15*14=3360. On z wybranych kart (4+4+4+4) wylosowal 3 karty.
5 sty 18:09