liczby zespolone rozwiąż równanie
Def: liczby zespolone
rozwiąż równanie:
(1+i)z2−(3+3i)z+(4+2i)=0
a= (1+i) b= (−3−3i) c=(4+2i)
Δ= (−3−3i)2−4(1+i)(4+2i)
(9−18i+9i2)−4(4+2i+4i+2i2)
−18i−16−24i+8= −42i+8
co tu mam źle?
proszę o pomoc.
5 lis 12:26
wredulus_pospolitus:
a od kiedy −16 + 8 = +8
5 lis 12:30
Def: zle przepisałem.. wybacz. Chodzi mi o to co jest u góry (czy wszystko dobrze wpisałem i czy
jest dobrze rozwiązane)
5 lis 12:32
Def: i jak to pod pierwiastkiem zapisać
5 lis 12:36
wredulus_pospolitus:
więc tak
(−1)2*(3+3i)2 − 4(1+i)*(4+2i) = 32(1+i)2 − 4(1+i)*(4+2i) = (1+i)*[9*(1+i) − 4*(4+2i)] =
= (1+i)*( 9 + 9i − 16 − 8i) = (1+i)*( −7 + i ) = −8 − 6i
i już widzę u Ciebie błąd:
(−3−3i)2 = (9 + 18i + 9i2)
5 lis 12:36
Def: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2 wzór jest taki i właśnie nie wiedziałem jak to z tym minusem
(−3−3i)2 =
(−3)2= 9
−3*−3i*2 = 18i = i tutaj we wzorze jest − 2ab i właśnie nie wiedziałem jak to rozpisać.. czyli
czemu ten minus tam zniknął?
−32=9i2
5 lis 12:39
wredulus_pospolitus:
(−3−3i)2 ... jeżeli chcesz traktować to jako (a−b)2 to masz
a = −3
b = +3i
i wtedy masz
(−3)2 −2*(−3)*(+3i) + (+3i)2
5 lis 12:44
wredulus_pospolitus:
a najprościej w takich sytuacjach zapisać:
(−a−b)2 = (−1)2*(a+b)2 = 1*(a+b)2 = (a+b)2 .... i już na pewno się nie pomylisz
5 lis 12:45
Def: no ta.. jestem idiotą.. Dzięki wielkie
czyli wynik −8−6i
i jak to teraz rozbić na pierwiastek z delty?
5 lis 12:48
wredulus_pospolitus:
tak
5 lis 12:54
wredulus_pospolitus:
należy zauważyć iż:
−8 −6i = −9 + (1)2 −2*(3i)*(1) = (..........)2
5 lis 12:56
J :
... policz sam: (x+iy)2 = − 8 − 6i ⇔ x2 +2xyi − y2 = −8 −6i ..
5 lis 13:00
Def: (1−3i)
2
5 lis 18:22