Rozwiaz rownanie wykladnicze
Dzejkob: Rozwiąż:
5x−1 − 5*2x = 5x−2 + 5*2−x
5 lis 12:07
wredulus_pospolitus:
niech:
5
x = a
2
x = b
wtedy masz:
5*2
x = 5b
i 'kombinuj dalej'
5 lis 12:09
wredulus_pospolitus:
ale to już gołym okiem widać, że coś 'skopałeś' przepisując zadanie (ostatnia potęga)
5 lis 12:19
Dzejkob: Kombinuje ale niewiele z tego wychodzi...
5 lis 12:22
Dzejkob: Niee jest poprawnie sprawdzalem pare razy. Chociaz mam watpliwosci czy powinno byc 5*2 czy po
prostu 52... Przepraszam ale tak mam te zadania zapisane ze nie wiem czy tam jest mnozenie
5 lis 12:24
wredulus_pospolitus:
wersja '52' nie ma absolutnie żadnego sensu
5 lis 12:26
wredulus_pospolitus:
5
x−1 −5*2
x = 5
x−2 + 5*2
−x
5
x−1 − 5
x−2 = 5*2
x + 5*2
−x
5*5
x−2 − 5
x−2 = 5*(2
x + 2
−x)
| | 22x+1 | |
5x−2*(5−1) = 5*( |
| ) <−−− i właśnie tu jest 'krzaczy' |
| | 2x | |
zapewne jest inna potęga niż 2
−x
5 lis 12:28
5 lis 12:30
wredulus_pospolitus:
to życzę powodzenia w liczeniu
5 lis 12:38
Dzejkob: To juz nawet nie probuje...
5 lis 12:39