Rozwiąż nierówność
Adi: rozwiąż nierowność x2 −x +3>0
5 lis 11:22
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2−2* |
| *x + ( |
| )2 = (x− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jak to możesz wykorzystać ?
5 lis 11:36
Adi: niestety nie wiem jak to moge wykorzystac
5 lis 11:51
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
x2 −x +3 = x2 − 2*(1/2)*x + ( |
| )2 + 2 |
| = (x− |
| )2 + 2 |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
więc:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
x2 −x +3 > 0 <=> (x− |
| )2 + 2 |
| > 0 <=> (x− |
| )2 > −2 |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
i jaki wniosek z tego wysnuć można ?
5 lis 11:53
Adi: ja myslalam ze oblicze delte ale mi jakies glupotki wyszly
5 lis 11:57
wredulus_pospolitus:
oczywiście że Δ możesz liczyć ... i wyjdzie Ci ujemna ... czyli brak miejsc zerowych ... jaki z
tego wniosek (patrząc jednocześnie na 'znak przy najwyższej potędze') można wyciągnąć ?
5 lis 11:58
Adi: to brak rozwiazania dziekuje
5 lis 12:05
wredulus_pospolitus:
ale tutaj masz NIERÓWNOŚĆ
5 lis 12:07
pigor: ..., rozwiąż nierówność x
2−x+3>0 ....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a ja ...

nie lubię ułamków i "delty" jeszcze bardziej
dlatego np. tak :
x2−x+3 >0 /*2 ⇔ 2x
2−2x+6 >0 ⇔ x
2+x
2−2x+1+5 >0 ⇔
⇔
x2+(x−1)2+5 >0 ⇔
x∊R (dlaczego

). ..
5 lis 19:29