rownanie logarytmiczne
aga: Rozwiaz rownanie. Pamietaj o okresleniu dziedziny rownania
log2(x−1)=3
5 lis 11:17
wredulus_pospolitus:
no to określ dziedzinę chociaż
5 lis 11:18
aga: nie potrafie
5 lis 11:23
wredulus_pospolitus:
to zajrzyj do książki i powiedz mi jaką dziedzinę ma funkcja f(x) = log2x
5 lis 11:34
bezendu:
Cześć Wredulus dawno Cię tu nie było
5 lis 11:46
wredulus_pospolitus:
ojjj dawno dawno
się trochę różnych rzeczy robiło i tak zleciało
5 lis 11:47
bezendu:
Mam nadzieję, że będziesz po południu i wytłumaczysz mi trochę logikę ?
5 lis 11:49
wredulus_pospolitus:
brrrr ... jak ja tego nie znosiłem
5 lis 12:01
aga: f(x)=log2x
D=R+
5 lis 12:08
wredulus_pospolitus:
skoro funkcja g(x) = log2x ma dziedzinę D=R+
to funkcja f(x)=log2(x−1) jaką dziedzinę będzie miała
5 lis 12:10
aga: D=R−{1} ?
5 lis 12:11
J :
z definicji logarytmu logab = c liczba b musi być dodatnia : b > 0
masz: g(x) = log2(x −1) , więc: x − 1 > 0 ⇔ x > 1 ...
5 lis 12:15
aga: czyli D=(1,nieskonczonosci)
5 lis 12:21
J : ..tak.. x ∊ (1,+∞)
5 lis 12:24
aga: ok dzieki, i co dalej jak rozwiazac te rownanie
5 lis 12:29
J :
log2(x−1) = 3 ⇔ log2(x−1) = log223 ⇔ log2(x−1) = log28 ⇔ x − 1 = 8 ..
5 lis 12:38
aga: ogromne dzieki
5 lis 12:43