Oblicz pochodną
Kasia: Jak rozwiac taki przyklady ? (Oblicz pochodna funkcji za pomoca wzorow na pochodne)
a) √3+x2
b) cos5(3x)
c) tg4(x/6)
d) e√pi − arc cos x
Proszę o pomoc, i udzielenie wstazówek jak sie rozklada te funkcje na Zewnetrzna i wewnetrzna [
f(x) i g(x)]
5 lis 10:47
5 lis 10:49
J :
b) f'(x) = 5cos4(3x)*(−sin3x)*3 = −15sin3xcos43x
5 lis 10:51
Gray: Np. c)
Niech f(x) = 3x, g(x) = cosx, h(x) = x5.
Wówczas
cos5(3x) = h(g(f(x)).
Stąd:
[ cos5(3x) ]' = [h(g(f(x))]' = h' (g(f(x)) * g'(f(x)) * f'(x) = ...
______________
ponieważ
f'(x) = 3, g'(x) = −sinx, h'(x) = 5x4,
______________
... = 5(g(f(x))4 * (−sin(f(x)) * 3 = 5(cos3x)4 * (−sin(3x)) *3 = −15 cos43x * sin3x
5 lis 10:55
J :
| | 1 | | 2 | |
c) f'(x) =4tg3(x/6)*(1 + tg2(x/6)* |
| = |
| tg3(x/6)(1 + tg2(x/6)) |
| | 6 | | 3 | |
5 lis 10:55
J :
| | | |
d) f'(x) =e√π − arccosx*A ... gdzie A = |
| |
| | 2√1−x2 | |
| | 1 | |
... = − e√π − arccosx* |
| |
| | 2(1−x2) | |
5 lis 11:02
J :
... mała poprawka ...A = ... w liczniku 1 , a nie −1 ....
i ostania linijka bez "−" na poczatku ...
5 lis 11:04
Kasia: a skąd sie wział taki wynik w przykladzie a) ?
5 lis 11:05
J :
... to funkcja złożona ... zewnętrzna ; f(x) = √x .. wewnętrzna: g(x) = x2 + 3 ..
... pochodna z f(g(x)) = f'(x)*g'(x) ...
5 lis 11:07
wredulus_pospolitus:
może tak
jak rozpoznać funkcję 'zewnętrzną'
masz np.
a) √3+x
jest to nic innego jak (3+x)1/2 ... co stoi 'wewnątrz' ? oczywiście 3+x ... a co będzie 'na
zewnątrz' ? Pierwiastek czyli x1/2
5 lis 11:18
Kasia: pierwszy przyklad rozumiem , rozklada sie na dwie funkcje, ale przy trzech juz leże , patrze i
nie widze, a moze daloby sie to stopniowo rozkladac jest taka mozliwosc ? najpierw na
zewnetrzna i wewnetrzna , liczymy i potem znow rozkladamy ? U mnie na studiach piszemy , (
zeby niby bylo latwiej) nie f(x), g(x),h(x) tylko Z i W (zewnetrzna i wewnetrzna) i przy
takich oznaczeniach ciezko rozbic na 3 funkcje i wtedy juz sie gubie.
5 lis 11:23
Kasia: W każdym razie, bardzo dziekuje za pomoc, przeanalizuje sobie to jeszcze raz jak bede miala
wiecej czasu i moze cos zrozumiem z tych trudniejszych ; ))
5 lis 11:28
wredulus_pospolitus:
tak to właśnie sie robi
najpierw najbardziej zewnętrzna i się 'zagłębiasz' coraz bardziej
np.
b)
f(x) = cos5(3x) = (cos (3x))5
najbardziej zewnętrzna jest x5 ... więc mamy:
f'(x) = 5(cos(3x))4 * (cos (3x))'
no to teraz patrzymy na tą g(x) = cos(3x) ... najbardziej zewnętrzna jest cos x ... więc mamy:
f'(x) = 5(cos(3x))4 * (−sin(3x)) * (3x)'
więc ostatecznie:
f'(x) = 5(cos(3x))4 * (−sin(3x)) * 3
5 lis 11:33
Kasia: + co to jest A w przykladzie d) i skad sie wzielo
5 lis 11:34
wredulus_pospolitus:
A to ten ułamek z pierwiastkami

wynika on z pochodnej funkcji g(x) = arcos x
5 lis 11:37
Kasia: super ! przyklad b) zrozumiany
5 lis 11:40
wredulus_pospolitus:
c) analogicznie
f(x) = tg4(x/6) .... najbardziej zewnętrzna jest potęga czyli x4
zostaje nam (tg (x/6)) ... najbardziej zewnętrzna to tanges czyli tgx
zostaje nam x/6 ... no i liczysz pochodną także z niej
I to składasz 'do kupy'
5 lis 11:43
Kasia: rozumiem ze licznik to pochodna funkcji arc cos x , a mianownik to pochodna funkcji
√x tylko
że zamiast x jest znow pochodna z arc cos x , tak? tylko czemu tam w koncu nie ma minusa
| | −1 | |
skoro pochodna z arc cos x = |
| ? |
| | √1−x2 | |
5 lis 11:46
wredulus_pospolitus:
d)
e
√π − arccos x
najbardziej zewnętrzną jest .... e
x 
więc mamy:
f'(x) = e
√π−arccosx * (
√π−arccosx)'
teraz pierwiastek jest najbardziej zewnętrzną:
| | 1 | |
f'(x) = e√π−arccosx * (− |
| ) *(π−arccosx)' |
| | 2√π−arccosx | |
i liczysz ostatnią pochodną i 'do kupy'
5 lis 11:46