naszkicuj wykres funkcji f(x)=log_1/2
aga: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log1/2x−2
a)podaj dziedzine funkcji
b) obliczwartosc funkcji f dla argumentu 0,25
c) dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne
5 lis 09:14
J :
.. czy: x − 2 , to liczba logarytmowana , czy tylko samo x ...?
5 lis 09:17
aga: liczba logarytmowa
5 lis 09:22
J :
.. rysujesz wykres f(x) = log0.5x .. i przesuwasz o 2 w prawo
a) Dziedzina: x ∞ (2,+∞)
b) f(0.25) = log{0.5]4−1 = 2
c) log0.5(x−2) < 0 ⇔ log0.5(x−2) < log0.51 ⇔ x−2 > 1 ⇔ x > 3
5 lis 09:30
J :
b)....źle .... nie istnieje f(0,25) , bo x = 0,25 nie nalezy do dziedziny..
5 lis 09:34
aga: dziekuje ale hmm... w tym zadaniu mam podane w taki sposob, ze f(x)=log
1/2x−2, wiec czy ta
−2 nie jest q (czyli w dol przesuwam?)
bo w kolejnym zadaniu mam zapisane: f(x)=−log
3(x+2) i wtedy ta dwojka jest p

rozumiesz moj dylemat?
5 lis 09:34
J : Funkcja: f(x) = log0.5x − 2 to zupełnie inna funkcja niż f(x) = log0.5(x−2) .. sama
napisałaś,że liczba logarytmowana to: x − 2
5 lis 09:37
aga: eh nie rozumiem juz tego, czyli liczba logarytmowana jest tylko X ?
5 lis 09:40
J :
..popatrz na mój ostatni wpis .... jak maż zapisaną tą funkcję .. z nawiasem, czy bez...?
5 lis 09:42
aga: bez nawiasu
5 lis 09:43
J :
.. to rysujesz f(x) = log
0.5 ... i o 2 w dół ..
a) Dziedina: x
∞ (0,+
∞)
b) f(0,25) = log
0.54
−1 − 2 = 2 − 2 = 0
| | 1 | |
c) log0.5x < 2 ⇔ log0.5x < log0.54−1 ⇔ x > |
| |
| | 4 | |
5 lis 09:51
aga: nie rozumiem jak wyszlo Tobie b ...
5 lis 09:58
J :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
0,25 = |
| = 4−1 ... log1/2 |
| = 2 ... bo ( |
| )2 = |
| .. |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
5 lis 10:00
aga: ok bardzooo dziekuje

ale niestety nie rozumiem jeszcze podpunktu c ...
5 lis 10:06
J :
| | 1 | |
c) log0.5x − 2 < 0 ⇔ log1/2x < 2 ... , 2 = log1/2 |
| .. czyli x > U{1}[4} |
| | 4 | |
5 lis 10:09
aga: a czy dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne nie mozna odczytacz wykresu ?
5 lis 10:14
J :
...tak ... ale nalezy to policzyć algebraicznie...
5 lis 10:16
aga: ale po co algebraicznie?
ale truje xd
5 lis 10:17
J :
.. bo z wykresu nie odczytasz dokładnie...
5 lis 10:19
aga: ok nardzo dziekuje za pomoc i cierpliwosc

a moge miec jeszcze jedna prosbe?
Rozwiaz rownania.Pamietaj o okresleniu dziedziny rownania
a) log
2x=log
2(3−x)
5 lis 10:28
J :
Założenia: x > 0 i 3 − x > 0 ⇔ x > 0 i x < 3 ⇔ x ∊ (0,3)
| | 3 | |
... log2x =log2(3−x) ⇔ x = 3 − x ⇔ 2x = 3 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
5 lis 10:33
aga: slicznie dziekuje
5 lis 10:43
aga: a log3x2=log3(x+2) ?
5 lis 10:47
J :
Załozenia: x ≠ 0 i x + 2 > 0
... ⇔ x2 = x + 2 ... równanie kwadratowe... Δ i miejsca zerowe...
5 lis 11:13
aga: wielkie dzieki
5 lis 11:21
aga: a moge liczyc na pomoc przy tym rownaniu : log2(x−1)=3
tak wgl to tak nie do konca rozumiem ta dziedzine, jej okreslanie. W tym to wgl nie wiem jak ja
okreslic...
5 lis 11:28