Gray: Jakiś czas temu to było. Warto przejrzeć historię, żeby nie wywarzać otwartych drzwi...
Pytamy czy (formalna definicja granicy):
∀ε>0 ∃n
0∊ℕ: ∀n≥n
0 |a
n|<ε.
Aby to wykazać, weźmy i ustalmy dowolne ε>0.
Ponieważ:
| | (−1)n | | 1 | |
|an| =| |
| | = |
| , zatem |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | |
|an| < ε ⇔ |
| <ε ⇔ n> |
| |
| | n | | ε | |
| | 1 | |
Aby zakończyć, wystarczy wskazać jakąkolwiek liczbę naturalną n0 większą niż |
| . |
| | ε | |
Proponuję przyjąć: n
0 = [1/ε] +1 , gdzie [ ] to cecha.
| | 1 | | 1 | |
Jest jasne, że dla n≥n0 |
| ≤ |
| < ε. |
| | n | | n0 | |
To kończy dowód.