pochodne
zadanie: Samochód zbliza sie do przejazdu kolejowego z predkoscia 30 km/h. Zakładamy, ze trasa pociagu
jest prostopadła do szosy. Pociag zbliza sie do skrzyzowania z szosa z predkoscia 150 km/h.
Jak szybko zmienia sie odległosc samochodu od pociagu, gdy samochód jest 1 km od skrzyzowania,
a pociag jest 2 km od skrzyzowania ?
5 lis 07:58
Helene:
Odległość pomiędzy tymi pojazdami zmienia się zgodnie z równaniem:
x(t)=√(s1−v1t)2 + (s2−v2t)2
s1 = 1km,v1=30 km/h,s2=2 km,v2=150 km/h
Ale pojazd uprzywilejowany dawno juz jest na miejscu Hwgk!
5 lis 08:34
zadanie: Jak szybko zmienia sie odległosc samochodu od pociagu? jak to obliczyc?
5 lis 17:24
PW: Skoro masz wzór na odległość (drogę między nimi uzależnioną od czasu), to ponoć szybkość jest
pochodną drogi po czasie. Pytają o szybkość w chwili t0, w której pociąg jest 2 km, a
samochód 1 km od przejazdu.
5 lis 18:16
zadanie: czyli ?
5 lis 23:08
zadanie: mam policzyc pochodna funkcji x(t)?
5 lis 23:09
zadanie: ?
6 lis 13:35
zadanie: ?
6 lis 16:16