Dwumian Newtona
Zosia: Może mi ktoś z tym pomóc i wytłumaczyć po kolei jak to zrobić?
Udowodnij, że dla dowolnych n, k naturalnych:
k=0
4 lis 23:34
PW: Nieczytelny zapis: sumujemy po k − od zera do ...
5 lis 00:27
Zosia: do n
5 lis 10:24
Gray: Jest tzw. wzór dwumianowy Newtona:
n
k=0
Twoja suma może być zapisana tak:
n
| | | |
∑ | 2k1n−k= ... porównując to co wyżej napisałem z tym po lewej wnioskujemy, że to |
| | |
to
k=0
samo dla a=2, b=1 ... − (2+1)
n = 3
n
5 lis 10:39
Gray: Poprzesuwało mi trochę indeksy, ale chyba wyciągniesz z tego informację istotną dla siebie...
5 lis 10:40