k
Lukas:
Wyznaczyć i narysować na płaszczyźnie zespolonej elementy pierwiastków
4√−16
4√16i2=?
4 lis 23:09
Godzio:
−16 = 16( − 1 + 0i) = 2
4(cos(π) + isin(π))
| | π | | π | |
z0 = 2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
z1 = 2(cos( |
| + |
| ) + isin( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
z2 = 2(cos( |
| + π) + isin( |
| + π) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | | π | | 3 | |
z3 = 2(cos( |
| + |
| π) + isin( |
| + |
| π) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
4 lis 23:26
Lukas:
A może mi powiedzieć jak to narysować ?
4 lis 23:30
MQ:
−16=16eiπ
4√−16=(16eiπ)1/4=2ei(π/4+2kπ/4)=2eiπ(1/4+k/2), gdzie k=0, 1, 2, 3
4 lis 23:30
Godzio:
Narysuj sobie okrąg o środku w (0,0) i promieniu 2 i zaznaczaj punkty na nim:
np. z0 to punkt w układzie (√2,√2)
4 lis 23:31
Lukas:
Ale tutaj nie będzie kwadrat ?
4 lis 23:46
Godzio: Będzie
4 lis 23:57
Lukas:
a jak takie coś
6√8
paskudnie tutaj wychodzi
5 lis 00:01
Godzio:
8 =
√26(1 + 0) =
√26(cos(0) + isin(0))
z
0 =
√2(cos0 + isin0)
| | π | | π | |
z1 = √2(cos( |
| ) + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
z2 = √2(cos( |
| + |
| ) + isin( |
| + |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | | π | | 2π | |
z3 = √2(cos( |
| + |
| ) + isin( |
| + |
| ) = − z0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
z
4 = −z
1
z
5 = −z
2
Zauważ, że pierwiastki są symetryczne, więc szybko można wyliczać ich wartości
5 lis 00:06
Lukas: To będzie sześciokąt foremny

Tylko nie rozumiem tego 8=
√26 ?
5 lis 00:10
Lukas: ?
5 lis 00:17
Lukas: ?
5 lis 00:29
Godzio:
Tak. √2 =21/2
więc 8 = 23 = 26 * 1/2 = (21/2)6 = √26
5 lis 00:30
Lukas:
Dzięki
5 lis 00:55