funkcja wypukła i odwrotna
dronguu: Mam problem z zadaniami z funkcji wypukłej oraz z funkcją odwrotną.
1. Wykazać, że g(x)= √2x−1 jest wypukła.
2. Znajdź funkcję odwrotną do y= 1−x/1+x
3. Znależć funkcję odwrotną y=log3x
Mój znakomity profesor zaczął robić to zadanie tak:
log3(αx+ βy) (αx βy−2) ≤ log3..
Niestety nie miałam jeszcze przyjemności poznać pochodnej, wiec byłabym wdzieczna za pomoc.
4 lis 22:58
PW: Zadanie 3. to jakieś nieporozumienie − to raczej nie anegdota o roztargnionym profesorze, ale
anegdota o studencie, który nie wie co do czego przytknąć.
5 lis 01:10
dronguu: uwierz mi że zrozumienie mojego profesora na cwiczeniach jest trudne. zwłaszcza iż nie jest on
z polski.

jezeli zas jestes taki cwany to czemu nie pokazesz co potrafisz.
5 lis 01:32
Janek191:
z.2
1 − x = y*( 1 + x)
1 − x = y + x*y
1 − y = x + x*y
x*( 1 + y) = 1 − y
Po zamianie zmiennych otrzymamy
| | 1 − x | |
y = |
| − funkcja odwrotna |
| | 1 + x | |
================
5 lis 08:08
Janek191:
z. 3
y = log3 x ; x > 0
y = log3 x ⇔ x = 3y
Po zamianie zmiennych mamy
y = 3x − funkcja odwrotna
======
5 lis 08:12
Janek191:

y =
√2x − 1
Na wykresie widać, że jest to funkcja wypukła − jest położona nad każdą jej styczną
w dowolnym punkcie P = ( x
o; f(x
o) )
5 lis 08:17
PW: Droga dronguu, pozwolę sobie zacytować:
jezeli zas jestes taki cwany to czemu nie pokazesz co potrafisz.
i odpowiedzieć: − O wpół do drugiej w nocy nie zajmuję się pokazywaniem znanego ze szkoły
średniej faktu, że funkcja logarytmiczna jest odwrotna do wykładniczej. To nawet wstyd, żeby
student o to pytał.
5 lis 16:43
dronguu: drogi PW. to że funkcja logarytmiczna jest odwrotna do wykładniczej doskonale wiem, Gdybyś sie
dokładniej przyjrzał chodziło mi o sposób w jaki moj profesor kazał wykonać nam to zadanie.
wstyd? Znane jest powiedzenie, iż kto pyta nie błądzi. Raczej wole dowiedzieć sie jak to
zadanie mogą wykonać inni bo nie ma tylko jednej metody na wszystko. Nie każdzy jest geniuszem
w każdej dziedzinie. To ile czasu spedzam na nauke to raczej moja sprawa, wiec byłoby mi
strasznie miło gdybyś zostawił temat w spokoju, poszedł dalej, a nie komentował styl życia
innych bo od tego raczej nie jest ta strona

powodzenia w dalszym sympatycznym i serdecznym
dla innych życiu!
11 lis 20:11