styczna
karola: Wyznacz równanie stycznia do wykresu funkcji f (x)=(1−6x2 )/6x2 tworzącej z osią o kąt 120
Proszę o pomoc najbardziej chodzi mi o obliczenie współczynnika b
4 lis 22:16
karola: Z osią ox
4 lis 22:17
Tadeusz:
... powiadasz
równanie stycznia ... znam tylko równanie marca
4 lis 22:28
Tadeusz:
... a czego nie rozumiesz ... nie potrafisz policzyć pochodnej czy tg120
o
4 lis 22:29
karola: Tak napewno równanie stycznej
4 lis 22:30
karola: Pochodną −12x/(6x2)2 a=−p {3}
4 lis 22:32
Tadeusz:
... a jaka jest interpretacja geometryczna pochodnej ?
4 lis 22:34
karola: Pochodną =a w tym równania mam problem
4 lis 22:37
Tadeusz:
znasz wzór pochodnej ....znasz jej wartość ... wyznaczysz współrzędne punktu ...
Mając a i współrzędne punktu napiszesz równanie stycznej
4 lis 22:41
karola: Chodzi właśnie o to z nie wychodzi mi
4 lis 22:43