matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
tyu:
jakaś podpowiedź do takiego przykładu
2
3
√
25
+
3
√
15
+
3
√
9
nie wiem jaki tu wzór skróconego mnożenia zastosować w tej postaci próbowałem zsumować, ale wyszło
3
√
49
4 lis 22:16
Mila:
2
3
√
5
2
+
3
√
5*3
+
3
√
3
2
Korzystasz z wzoru a
3
−b
3
=(a−b)*(a
2
+ab+b
2
) a=
3
√
5
b=
3
√
3
4 lis 22:19
tyu:
a w takiej postaci to już jest jasne. Dziękuję
Mila
4 lis 22:21
Mila:
4 lis 22:34