jak obliczyć promień okręgu wpisanego?
ola:

Bardzo proszę o pomoc
W trójkącie ABC mamy dane: |AB| = 4 , |BC| = 4
√3 i |∡BAC| = 60. Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b) promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC; wynik zapisz w postaci a + b
√c , gdzie a, b ∊ W,
c ∊ N
a) pierwszą cześć zadania niby rozwiązałam ,ale mam wątpliwości czy dobrze
jak poprowadzę wysokość h do D to z zależności kątowych skoro ∡BAC=60 to ∡.ADC=90 ∡ACD=30
i wtedy ∡DCB=60 ∡DBC=30
P=1/2*a*b*sinα
sin30=1/2
P=1/2*4*4
√3 *1/2= 4
√3 cm
2
b) P=p*r
r=P/p
4 lis 22:09
Jolanta: w treści nie ma ,ze kat ACB jest prosty
ale własnosci trójkąta 600,3o0 wykorzystałabym tak
AC=2a AD=a h=a√3
DB=4−a prawy trójkat Pitagorasem wyliczysz a
4 lis 22:50
Jolanta: (a√3)2+(4−a)2=(4√3)2 Δ=36 a=4
4 lis 22:51
ola: przepraszam ,ale nie zrozumiem skąd a=4
(a√3)2+(4−a)2=(4√3)2
3a2+16−8a+a2=48
4a2−8a=32
5 lis 17:54