matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna proszę o pomoc
kala:
wyznaczyć funkcję odwrotną do: y =
2
3
ln
4
x
2
( y = dwie trzecie razy logarytm naturalny 4 dzielone przez x
2
4 lis 21:44
Janek191:
4
> 0
x
2
2
4
3
y =
ln
/ *
3
x
2
2
3
4
4
y = ln
⇔ e
1,5y
=
2
x
2
x
2
4
x
2
=
e
1,5 y
4
2
x =
√
=
e
1,5 y
e
0,75y
Po zamianie zmiennych mamy
2
y =
e
0,75 x
5 lis 09:01