matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy naturalne
Patryk:
1
1
ln
3
√
e
, ln
, ln e
3
, ln1. ln
e
√
e
4 log
2
x= log
2
81 log
1/2
(x−3)+ log
1/2
x= −2 log
2
(x
2
−6)=3+log
2
(x−1) log
5
(5−3x)>1 3tg
2
x−1≤0 ct2x<3 2sin
2
x≤1 9
x
+3
x
−
1
=
4 (
√
5
)
x
−
3
√
25
=0 (
1
2
)
2
x
−
3
=
8
4 lis 21:18
Janek191:
ln e = log
e
e = 1 więc
1
1
1
ln
3
√
e
= ln e
1
3
=
ln e =
*1 =
3
3
3
1
ln
= ln e
−1
= − 1 ln e = − 1*1 = − 1
e
ln 1 = 0 bo e
0
= 1 ln e
3
= 3 ln e = 3*1 = 3
1
ln
= ln (
√
e
)
−1
= − 1* ln e
0,5
= − 1* 0,5 ln e = − 0,5*1 = − 0,5
√
e
5 lis 08:29
Janek191:
Np. 4 log
2
x = log
2
81 ; x > 0 log
2
x
4
= log
2
3
4
x
4
= 3
4
x = 3 ==== log
1
2
( x − 3) + log
1
2
x = − 2 log
0,5
[ ( x − 3)*x] = − 2 log
0,5
0,5
1
log
0,5
( x
2
− 3 x) = log
0,5
(
)
−2
2
x
2
− 3 x = 2
2
= 4 x
2
− 3 x − 4 = 0 ( x + 1)*( x − 4) = 0 x = 4 ====
5 lis 08:47