podaj kolejne przekształcenia funkcji
wojciesz: Jak podać kolejne przekształcenia funkcji:
f(x) = x2 − 6|x| + 9
4 lis 20:13
Tadeusz:
4 lis 20:18
wojciesz: Przekształcenia w sensie jak jest y= ||x|−2| to y= |x| − u=[0; −2 ] −> y=|x|−2
−|f(x)|−> y=||x|−2|.
Coś w tym stylu.
4 lis 20:26
Tadeusz:
zauważ, że ten moduł zmienia położenie wierzchołka−
4 lis 20:28
wojciesz: Mmmm, w sensie że wykres został odbity względem osi OY? Jestem dopiero w 2 licealnej więc
niestety nie znam pojęcia modułu :<
4 lis 20:35
Tadeusz:
moduły miałeś w pierwszej klasie −
4 lis 20:40
wojciesz: Nah, jestem całkiem pewnien że nie.... Chyba że po poristu nie podano nam tej nazwy. w każdym
bądź razie, możliwe jest rozpisanie tego jak wcześniej pokazałem na przykładzie?
4 lis 20:53
Tadeusz:
nie kojarzysz moduł ... wartość bezwzględna ...
4 lis 20:59
wojciesz: No wiem co to jest wartość bezwzględna, czyli to jest "modułem"? Nie słyszałem tego pod tą
nazwą.
4 lis 21:02
wojciesz: Wiem tyle: f(x)= x2 −u=[3;0]−> f(x)= (x−3)2 i wtedy to może mieć postać f(x)= x2 − 6x
+ 9
ale nie wiem skąd jest wartość bezwzględna nad x przy 6 w orginalnej funkcji ( 6|x| )
4 lis 21:10
wojciesz: już sobieporadziłem, thanks for nothing
4 lis 22:30