zespolone
Radek:
Jak rozwiązać takie równanie
(z−i)4=(z+1)4
4 lis 20:01
Mila:
(z−i)4−(z+1)4=0⇔
[(z−i)2−(z+1)2]*[(z−i)2+(z+1)2]=0⇔
(z−i−z−1)*(z−i+z+1)*[(z−i)2−i2(z+1)2]=0⇔
(−i−1)*((2z−i+1)*[z−i−i(z+1)]*[z−i+i(z+1)]=0
Dokończ.
4 lis 20:15
Radek:
na końcu wyszło mi takie coś
[(−i−1)(2z−i+1)]2z2=0
(−2zi+2z−2)(2z2)=0
4(−zi+z−1)(z2)=0
−zi+z−1=0 lub z2=0
4 lis 20:29
Radek: ?
4 lis 20:38
Mila:
(−i−1)*((2z−i+1)*[z−i−i(z+1)]*[z−i+i(z+1)]=0⇔
−i−1≠0 zatem
2z−i+1=0 lub z−i−iz−i=0 lub z−i+iz+i=0⇔
2z=−1+i lub z*(1−i)=2i lub z*(1+i)=0⇔
| | −1 | | 1 | | 2i | |
z= |
| + |
| i lub z= |
| = 1+i lub z=0 |
| | 2 | | 2 | | 1−i | |
4 lis 20:44
Radek:
Skąd aż 4 nawiasy ?
4 lis 20:45
Mila:
Ze wzorów skróconego mnożenia.Dwa razy.
W drugimrozwiązaniu na końcu pomyłka,
| | 2i | | 2i*(1+i) | |
z= |
| = |
| =−1+i |
| | 1−i | | 2 | |
4 lis 20:54
Radek:
a2−b2
(z−i+z+1)(z−i−z−1)
tylko ten jest ze wzoru skróconego mnożenia
4 lis 20:55
Mila:
Sumę kwadratów :
[(z−i)2+(z+1)2]=0
zamieniłam na różnicę kwadratów
[(z−i)2−i2(z+1)2]=0 i też skorzystałam z wzoru skróconego mnozenia
4 lis 20:59
Radek:
ale skąd to i2 jak tam takiego czegoś nie było ?
[(z−i)2]2−[(z+1)2]2=0
[(z−i)2−(z+1)2][(z−i)2+(z+1)2]
[(z−i−z−1)(z−i+z+1)][(z−i)2+(z+1)2]
Są 3 a nie 4
4 lis 21:04
Mila:
i2=−1
4 lis 21:05
Mila:
Nie zmieniłam wartości wyrażenia, ale uzyskałam róznicę kwadratów.
4 lis 21:06
Radek:
A nie można moim sposobem tego dokończyć ?
4 lis 21:12
Mila:
Możesz, ale masz błąd w przekształceniach.
(z−i)2+(z+1)2=2z2+(2−2i)z
2z2+(2−2i)z=0 teraz rozwiąż.
4 lis 21:18
Radek:
To jeszcze taki przykład
z6−(1−i)12=0
(z3)2−[(1−i)6)2=0
?
4 lis 21:25
Mila:
z
6=(1−i)
12
z
6=[(1−i)
2]
6
z=
6√[−2i]6
z=
6√−64
z
0=−2i
szukaj pozostałych pierwiastków z wzoru;
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(−2i)*(cos |
| +i si |
| , |
| | 6 | | 6 | |
4 lis 21:37
Radek:
A czemu nie mogę na wzory skr mnożenia rozpisać ?
4 lis 21:50
Mila:
Kto powiedział, że nie możesz, możesz.
4 lis 22:10
Radek:
[z3−(1−i)6][z3+(1−i)6]
[z3−((1−i)2)3][z3+((1−i)2)3]
[(z−1+i)(z2+(1−i)z+(1−i)4][(z+1−i)(z2−(1−i)z+(1−i)4]
Ale nadal 4 potęgi mam...
4 lis 22:24
Kris: (z−i)
4=(z+1)
4
z−i = z+1
z−i = −(z+1)
z−i = i(z+1)
z−i = −i(z+1)
4 lis 22:34
Mila:
(1−i)4=[(1−i)2]2=(−2i)2=−4
4 lis 22:49
Radek:
O dziękuję !
4 lis 22:54