Prawdopodobieństwo
Rafał: Mamy 2 urny z kulami białymi i czarnymi. W pierwszej jest 5 białych i 3 czarne a w drugiej 6
białych i 2 czarne. Z losowo wybranej urny losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo ze
bęzie to kula czarna.
Proszę o pomoc z tym zadaniem
15 lis 13:55
hihotka: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 9 | | 2 | | 9 | | 18 | |
15 lis 14:03
hihotka: momencik pomyliłam liczby
15 lis 14:04
hihotka: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 9 | | 2 | | 8 | | 144 | |
15 lis 14:06
Rafał: i to jest napewno dobrze ?
Troszkę mało obliczeń a na sprawdzianie sporo pkt było za to zadanie...
15 lis 14:12
hihotka: 1/2 bo masz dwie urny i możesz wybrać albo pierwsza albo drugą, 1/9 bo jeżeli wybierzesz
pierwsza to czarna będzie 1 a możliwości wyboru kul masz 9 bo tyle ich w tej urnie jest,
jeżeli wybierzesz drugą to wybierasz 1 z 8 mozliwych dlatego 1/8. musisz dodać możliwopść
wyboru z pierwszej lub drugiej urny
15 lis 14:15
hihotka: bo ja to rozrysowałam sobie na drzewku a w prawdopodobieństwie nie ma dużo obliczeń tylko
trzeba wpaść na pomysł i dobrze ułamki wypisać
15 lis 14:18
Rafał: już kapuje

Dzięki.
a moze masz pomysł na to zadanie ?
Z grupy 15 dziewcząt i 12 chłopców wybieramy 5cio osobowom delegacje. Oblicz
prawdopodobieństwo
zdarzeń:
A − w skład wejdą 2 dziewczyny i 3 chłopców
B − w skład wejdą same dziewczynki
C − w skład wejdzie conajmniej 1 chłopiec
15 lis 14:21
Bogdan:

A − wylosowano kulę czarną.
| | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
15 lis 14:25
hihotka: momencik oki
15 lis 14:35
Bogdan:
| | | | | | |A| | |
|A| = | * | = ... ⇒ P(A) = |
| = ... |
| | | | |Ω| | |
| | | | |B| | |
|B| = | = ... ⇒ P(B) = |
| = ... |
| | | |Ω| | |
|C'| = |B| = ... ⇒ P(C) = 1 − P(B) = ...
15 lis 14:37
Rafał: Dzięki

To mam jeszcze ostatnie zadanko:
Ze zbioru liczb naturalnych od 100 do 500 wybieramy jedną liczbę. Jakie jest
prawdopodobieństwo, tego że bezie to liczba większa od 400 lub nieparzysta ?
15 lis 14:40
Rafał: W tym ostatnim zadaniu to są kombinacje czy Wariacje bez powtórzeń ?
15 lis 14:55