Rozwiązać w liczbach zespolonych
Empeg: Witam! Mam pewien problem z tym przykładem. Otóż ta postać trygonometryczna mnie nurtuje, bo
trzeba ją raczej zamienić, a nie wiem jak. Jakieś wskazówki? Zaznaczam, że nie proszę o
rozwiązanie. Wolę sam nawet gdyby mi to miało zająć godzinę. Podpowiedzi przyjmę z chęcią i
ewentualne uwagi.
| z−i | | 1 | | π | | π | |
| = |
| +i3(cos |
| +isin |
| ) |
| 1+i √3 | | | | 6 | | 6 | |
4 lis 19:55
PW: | | π | | 1 | | π | | √3 | |
Po prostu: cos |
| = |
| , sin |
| = |
| , to samo z wartościami funkcji |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | π | |
trygonometrycznych kąta |
| − znamy je ze szkoły, można zamienić. |
| | 6 | |
4 lis 20:35
Empeg: Tak mi się wydawało. Zrobiłem według tego. Byłby ktoś tak dobry i to teraz obliczył? Wynik mi
wyszedł trochę dziwny, a nie mam z czym porównać.
4 lis 21:06
Mila:
To wynik prawej strony, czy obliczone jest z ?
4 lis 21:12
Empeg: Z.
4 lis 22:34
Mila:
| | 2*(1−√3i) | | √3 | | 1 | |
= |
| − |
| i− |
| =−√3 |
| | 1+3 | | 2 | | 2 | |
z−i=−
√3*(1+i
√3)
z−i=−
√3−3i
z=−
√3−2i
4 lis 22:45
Empeg: No, i wiem gdzie błąd. Dziękuję serdecznie
4 lis 23:20
Mila:
4 lis 23:27
Empeg: A tak się zapytam. Prawa nie będzie wynosiła −√3i?
5 lis 20:30