Funkcja kwadratowa
dyzio: Wyznacz współczynniki a, b, c we wzorze funkcji kwadratowej, wiedząc, że do wykresu tej funkcji
należą punkty A(−2 ; −10) B(4 ; −10) C(1 , 2). Proszę o pomoc.
4 lis 19:41
Piotr:
uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi i jedziesz
4 lis 19:46
dyzio: −10 = 4a 2 − 2b + c
−10 = 16a2 + 4b + c
2 = 4a2 + 4b + c
tak ?
4 lis 19:49
Piotr:
a skad a2 ?
zapisz tak :
pkt A :
4a − 2b + c = −10
4 lis 19:51
dyzio: Rzeczywiście

4a − 2b + c = −10
16a + 4b + c = −10
a + b + c = 2
i teraz np.
c = −10 − 4a + 2b i podstawiam do drugiego ?
4 lis 19:56
dyzio: odpowie ktoś ?
4 lis 20:11
dyzio: ?
4 lis 21:16
bezendu:
Wyznacznikami policz.
4 lis 21:19
dyzio: za bardzo nie wiem jak bo to 3 równania są... metodą podstawiania mi coś nie wychodzi
4 lis 21:39
Mila:
4a − 2b + c = −10
16a + 4b + c = −10
a + b + c = 2
Od drugiego odejmuje pierwsze, od drugiego odejmuję trzecie
12a+6b=0
15a+3b=−12
teraz licz dalej sam
4 lis 21:42
dyzio: b = −2a
15a − 6a = −12
9a = − 12
Dzięki za pomoc dalej sobie poradzę
4 lis 21:51
ICSP: zauważmy, ze f(−2) = f(4) oraz f(1) = 2 skąd :
f(x) = a(x−1)
2 + 2
Wstawiając współrzędne jednego z punktów A i B doliczysz współczynnik a.
Zamiast działać schematami postaraj się myśleć, a znacznie uprościsz sobie życie
4 lis 21:57
Mila:
II sposób
Punkty (−2,−10), (4,−10) są symetryczne względem prostej x=1,
⇔na tej prostej leży wierzchołek paraboli, właśnie mamy dany
(1,2)
p=1, q=2
f(x)=a*(x−1)
2+2
f(4)=−10
a*(4−1)
2+2=−10
9a=−12
| | −4 | |
f(x)= |
| (x−1)2+2 postać kanoniczna , |
| | 3 | |
po podniesieniu otrzymasz wzór w postaci ogólnej.
4 lis 22:08