matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
rrrr:
lim x→8 x−8 /
3
√
x
−2 pomoże ktoś w obliczeniu tej granicy?
4 lis 19:30
Mila:
8−x
2
3
−(
3
√
x
)
3
f(x)=
=
⇔
(
3
√
x
−2)
3
√
x
−2
(2−
3
√
x
)*(4+2
3
√
x
+
3
√
4
)
f(x)=
}⇔
3
√
x
−2
f(x)=−(4+2
3
√
x
+
3
√
4
) teraz licz granicę.
4 lis 20:00